Lubimy nowinki kulinarne

Starodawne przysłowie głosi, że „Przez żołądek do serca”, ale nie zawsze musimy trafiać do czyjegoś serca, bądź żołądka. Każdy z nas czuje ogromną radość, kiedy zaspokaja swoje kubki smakowe ulubionymi potrawami. A tym bardziej, że trendy w gotowaniu zmieniają się nieustannie, kuchnia polska jest wzbogacana przyprawami, które pochodzą z najbardziej odległych zakątków świata, a samo gotowanie stało się po prostu modne i zachęcają do niego znane osoby. Jednak jak przy tym nie zatracić zdrowych nawyków żywieniowych?

Wielu z nas lubi kulinarne nowinki, kobiety dodatkowo skupia swoją uwagę na tym, aby było także zdrowo. Dlatego dużą popularnością cieszy się kuchnia śródziemnomorska. Chociaż jest prosta, to doceniana przez kulinarnych smakoszy z całego świata. Nic dziwnego, skupia się na bardzo intensywnych przyprawach, które nadają smaku potrawom. Tymianek, oregano, rozmaryn bazylia, cząber, pieprz ziołowy, oliwa z oliwek – to elementy, których nie może zabraknąć w naszej kuchni. I oczywiście świeże warzywa, owoce, pełnoziarniste pieczywo oraz rośliny strączkowe. Nie dość, że smacznie, to także zdrowo.

Ze względu walorów zdrowotnych, skupiła swoją uwagę wśród lekarzy i dietetyków. W wyniku prowadzonych badań, okazało się, że ludy zamieszkujące kraje śródziemnomorskie cieszą się lepszym zdrowiem oraz dłuższym życiem i tutaj źródło upatrywane jest w nawykach żywieniowych.
Wyniki badań nasunęły też pewne wnioski: wdrożenie w życie diety śródziemnomorskiej pozwala na poprawę profilu lipidowego, ponadto dostarcza dużą dawkę antyoksydantów oraz jest źródłem witamin. Dlatego nie tylko ze względu na walory smakowe, ale także zdrowotne warto pomyśleć o wdrożeniu tej diety w swoje życie.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany.